top of page

Trompe-l'oeil - Projektet at snyde øjet

  • Forfatters billede: Mette Færch
    Mette Færch
  • 8. jan. 2020
  • 6 min læsning

Opdateret: 24. jan. 2020

”At Snyde Øjet” – forløbet omhandler kunstbegrebet Trompe-l’oeil, som netop er en malerteknik som bestræber sig, at bedrage eller snyde beskueren til at opfatte et todimensionelt værk som et tredimensionelt værk. Beskueren bliver derfor narret til at tro, at man kan række ud efter specifikke objekter på værket. Her findes en læring til børnene omkring hvordan man kan på afstand snyde en beskueren gennem sit værk til at opfatte noget, som det ikke er.


Udover en læren omkring et kunstbegreb, gives der en læren omkring materialitet. Det sker ved brugen af silkepapir, hvor børnene selv skal forme det der vokser i naturen i silkepapir. Der kan formes meget mere end man lige tror. Børnene skal have lov til at sidde med materialet i hænderne og prøve sig frem. Noget andet materiale som indgår i projektet er Silk Clay. Det er et materiale som mange børn kender til, og er en form for børnevenlig ler i mange forskellige farver. Silk Clay skal børnene bruge til at forme det der ikke vokser i naturen, såsom dyr, fantasidyr osv.


Projektet vil altså give en læren omkring et kunstbegreb og materialitet, og yderligere en læren omkring opbygningen i et billede. Her tales der om for-, mellem- og baggrund. Baggrunden har en bestemt opbygning bestående i en malet baggrund, en mellemgrund som giver dybden i værket, og en forgrund som hjælper til opbygningen af hvorledes baggrunden og mellemgrunden giver det tredimensionelle i værket.


Varighed: 3-4 lektioner.

Egent til: 3.-4. årgang.


Materialeliste:

  • Lærred 24x30 – det er god størrelse til børnene, da det hverken er for stort eller for lille. Det er en overskuelig størrelse.

  • Silkepapir i alle mulige forskellige farver – da naturen har forskellige nuancer.

  • Silk Clay – gerne i mange forskellige farver, eller i udvalg af nogle bestemte farver som børnene kan arbejde med. Det er et materiale som tørrer hurtigt, derfor er det vigtigt, at huske at få låg på efter man har taget af det.

  • Akrylmaling.

  • Limlak.

  • Limpistol.


Projektet udformes på følgende måde:

1. Kunstbegrebet Trompe-l'oeil præsenteres, gerne gentage det sammen med børnene og gerne flere gange gennem præsentationen, det gør at børnene bliver bedre til at sige begrebet og måske husker begrebet i længere tid. En præsentation som gerne må vare omkring 10-15 minutter. Gav børnene huske ord, som forklare begrebet; 'at snyde øjet', 'at bedrage øjet', 'at se noget som ikke er rigtigt'. Her gives der eksempler på hvilke værker som indeholder begrebet. Værker fra renæssancen, fra barokken, fra gadekunst, fra samtidskunstner og den digitale kunst.

  • Fra renæssancen; "Den Sidste Nadver" (”The Last Supper”) 1495-1498 af Leonardo da Vinci – et værk som understreger begrebets tidslighed.

  • Fra Barokken; "Allegori over Malerkunsten" (“The Art Of Painting”) 1662-1668 af Johannes Vermeer – et værk som viser udviklingen af begrebet. Her er en vigtig detalje, at gardinet i venstre hjørne især viser effekten af at snyde øjet, da det ligner at gardinet kan trækkes foran personerne på værket. Værket "Flygter fra Kritik" (”Escaping criticism”) 1874 af Pere Borrell del Casos – et værk som bygger på inspiration fra de hollandske kunstner i det 17. århundrede. Endnu er det et værk, som viser det tredimensionelle, her er det den malede ramme som drengen kravler ud af. Det er først når beskueren er placeret helt på tæthold, at rammen kan opfattes som malet og ikke monteret på lærredet efterfølgende.

  • Fra gadekunst; en googlesøgning giver nogle rigtig gode eksempler på typer af gadekunst som laver trompe-l’oeil på gaden. Typisk er der nogle børn som kender til nogle af disse typer for kunst – evt. spørg ind til dem. Gadekunsten med trompe-l’oeil er hvor der på gaden er malet f.eks. en bro over en flod men kun ved en bestemt placering kan dette ses.

  • Fra samtidskunstner; ”Blueprint” (2010) og ” Lola, Lola” (2017) af Alexa Meade, generelt er hun en god kunstner at tage fat i ved dette punkt, da hun arbejder med en form for omvendt trompe-l’oeil effekt. Hun maler på mennesker, som er tredimensionelle, og fotografer dem, sådan de bliver todimensionelle på fotografierne. Børnene reager typisk på dette, da fotografierne ser ud til at være et maleri, men egentlig er et fotografi.

  • Fra den digitale kunst; ”The Cover Up” (2015) og ”Soundscapes” (2015) af Erik Johansson. Han er en kunstner som arbejder med photoshop. Han fotografer forskellige elementer og derefter sætter han dem sammen i photoshop. Ved netop disse eksempler, kan beskueren blive snyd til at tro, at i ”Soundscapes” at pladespilleren spiller en melodi, men melodien er træer, som Johansson har photoshoppet ind sådan det ligner en melodi.

2. Præsentere hvad børnene skal, men trin for trin. Erfaringen siger at der skal ventes med at præsentere silk clay. Børnene skal ende ud med et endeligt projekt bestående i deres egen version af et landskab. Måden trompe-l’oeil effekten vises ved deres værker, vil være med de materialer som påføres på lærredet. Det er en god ide at understrege, at børnene holdes i hånden hele vejen igennem, sådan alle til sidst står med deres egne former for trompe-l’oeil værker.


Trin for trin


Trin 1: Baggrunden på lærredet skal males (lærredets størrelse 24x30 – ikke for stort, heller ikke for lille til børnene). Her må børnene vælge tre forskellige farver, men af samme farve nuance, som kan give en flydende overgang i farverne. Lærredet må vendes som børnene vil have det. Det giver dem en valgfrihed – som ses positivt. Børnene må gerne bruge tid på dette, da baggrunden er vigtig for det endelig værk.

Trin 2: præsentere silk clay for børnene. Gør det tydeligt at det er ting som IKKE vokser i naturen som skal formes i silk clay. Deres figur må først påføres på lærredet når silk clayen er tør (tager et døgn), derfor laves dette før børnenes arbejde med silkepapir. HUSK at det er vigtigt at børnene arbejder med det perspektiv, at deres figur skal limes fast på lærredet og derfor skal den side som skal limes på være flad og den anden side bule ud. Her er det også vigtigt at være opmærksom på hvordan figuren skal ses, fra hvilken side.

Trin 3: anvendelse af silkepapir. Præsentere silkepapir for børnene, understrege at de skal forme de ting som vokser i naturen f.eks. træer, blomster, vand osv. Det er ikke umuligt. Det typiske som børn vil lave er græs. Der er mange forskellige måder af udforme græsset på. Græsset skal ikke kun være en nuance af grøn, gerne flere end man regner med. Her kan silkepapiret klippes i mange små former, kom limlak på lærredet og hæld de udklippet græs stykker af silkepapir på lærredet og vend det om, noget vil blive siddende og noget vil falde af, fortsæt dette til barnet synes der er nok græs på. En anden måde er, at klippe silkepapiret i flere forskellige strimler, snog strimlerne rund og anvend limlak igen men for enden af græsstrimlen og lim på lærredet. Her skal der huskes et fokus på hvordan og hvor græsset skal limes på. Det er vigtigt, især ved strimlerne, at placere de øverste strimler før de nederst, men opbyg fra toppen og ned. Ellers vær opfindsom, silkepapir kan mere end man forventer. HUSK altid at silkepapir ikke skal limes helt på, det er også vigtigt at understrege for børnene, da det giver en bedre effekt, at have det løst.


Trin 4: sæt de tørret silk clay figur på lærredet. Når silk clay figurerne er tørre, kan de limes på lærredet, denne gang med en limpistol, da limlakken ikke er stærk nok. Figurerne kan placeres mellem silkepapiret, således at det ligner at figurerne bevæger sig rund i landskabet, som barnet har skabt.

Trin 5: udstil værkerne på en afstand, således at børnene kan se hvordan trompe-l’oeil effekten virker. Børnene står tilbage med en succesoplevelse af at udforme et værk med tænker på at snyde øjet.


Citater fra projektets forløb fra børnene:

”Det har været sjovt”

”Det var spændende at arbejde med silk clay og silkepapir og så lime det på bagefter”

”Det spændende var, at vi måtte lave det vi ville”

”Det var fedt og sjovt, noget af det sjoveste vi har lavet i Billedskolen”

”Det var spændende at arbejde med materialerne på den måde”

”Det var spændende at arbejde med at bedrage øjet på den måde”


God Fornøjelse!


*Hele dette projekt er udarbejdet i samarbejde med Hinnerup Billedskole. Billederne er fra de undervisnings gange på to forskellige hold. Jeg takker for samarbejdet, og håber det kan bruges videre.


 
 
 

Comments


© 2020 by Mette Færch Jensen

bottom of page